Dota 2 – Ett av världens kändaste multiplayer spel

Ett väldigt känt online multiplayer spel inom E-sporten är DOTA 2. Spelet skapades år 2012 av speltillverkarna Valve Corporation och går under genren MOBA, det vill säga, Multiplayer online battle arena.

I DOTA finns det två olika lag som heter Dire och Radiant, man tillhör alltid ett utav dem när man går in i en match. Lagen befinner sig i två ändar av kartan och syftet är att förgöra varandras torn. Det laget som snabbast lyckas eliminera motståndarens bas är det lag som vinner.

DOTA har många olika karaktärer med unika krafter. Alla karaktärer är baserade på 9 officiella roller som är Carry, Support, Disabler, Nuker, Jungler, Escape, Initiator, Durable och Pusher. Karaktären man väljer passar in på en eller två av rollerna, exempelvis Carry vars jobb är att göra så mycket skada som möjligt på motståndarlaget eller Support vars jobb går ut på att hjälpa sitt lag genom att bland annat heala och buffa sina medspelare, men också att karaktären kan vara en blandning utav båda rollerna, eller någon av dem andra nämnda.

Dota 2 är ett väldigt populärt spel inom E-sporten. Många välkända lag som Fnatic, Ninja in pyjamas och Team Secret tävlar professionellt i spelet. Årligen anordnas många DOTA 2 turneringar runt om i hela världen. En av de största tävlingarna hålls av utgivaren själv, Valves egna turnering – The international, som hålls i Seattle varje år. Tävlingen går att följa över live streaming sidan Twitch men också sportkanalen.

En annan känd arrangör är den en svenska datafestivalen Dreamhack som också anordnar en stor spelturnering för DOTA 2 varje år under namnet DreamLeague.

Dreamleague hålls i Stockholm och är just nu inne på Season 10 med 300 000 dollar som ligger i potten till den lyckliga vinnaren. Tävlingen startar den 29 oktober och håller på till den 4 november år 2018.