E-sportens historia

I många år har spel varit ett stort intresse hos både unga och vuxna, men det är inte förrän på senare tid det har klassats som en sport och ett mycket eftertraktat yrke för många människor.

Så vad är då egentligen E-sport? E-sport innefattar en rad olika tävlingar som utförs genom datorer och andra spelkonsoler. Som i vilken sport som helst, tävlar ofta lag eller enskilda individer, det vill säga, så kallade E-sportare, mot varandra i olika spel. Vanligtvis sker tävlingarna i anslutning till internet, lokala nätverk, LAN och/eller genom att turas om med en spelkonsol.

E-sportens historia

E-sporten började växa fram redan så tidigt som på 80- talet. Det var då den första riktiga spelturneringen för videospelet Space Invaders ägde rum. Flera tiotusentals människor deltog i turneringen och det blev en stor succé, men det var inte förrän på 90- talet som E-sporten slog igenom på riktigt. Tillsammans med dataspelens uppkomst skapades bara fler och fler turneringar som alla blev mycket populära, men kanske främst den amerikanska spelturneringen: Nintendo World Championship.

En av världens mest kända spelturneringar

Nintendo World Championship ägde rum för första gången på 90-talet och blev mycket populärt, med sitt unika koncept att åka runt till 30 olika storstäder runt om i USA. Men trots att turneringen blev så stor som den blev och fortfarande är än idag, så har den bara ägt rum vid 3 olika tillfällen. Förutom på sin invigning på 90-talet, har tävlingen på senare tid arrangerats år 2015 när Nintendo firade 25 års jubileum och år 2017 då man anordnade turneringen endast för en återförening.

Idag finns det dock andra stora spelturneringar som hålls runt om i hela världen. Inte minst i Sverige. Här vi bland annat har den välkända ”datafestivalen” Dreamhack som anordnar 6 stora spelturneringar varje år och är mycket populär, främst bland många unga.