Overwatch – FPS i världsklass

Overwatch är tillsammans med Counter Strike det största spelet inom genren ”first person shooter”, FPS. Spelet släpptes i maj 2016 och blev snabbt ett av de mest populära dator- och TV-spelen alla kategorier. Bara två år efter releasen hade Overwatch över 40 miljoner spelare världen över. Overwatch är utvecklat av speljätten Blizzard Entertainment, som även står bakom spel som Starcraft, Warcraft och Heroes of the Storm.

Overwatch är huvudsakligen ett lagspel där två lag med sex spelare vardera kämpar mot varandra. Varje spelare spelar med en särskild karaktär som man väljer innan matchen börjar. Karaktärerna är indelade i tre olika kategorier utifrån vilka egenskaper de besitter.

”Damage heroes” har till uppgift att skada motståndarna så mycket som möjligt. ”Tank heroes” är karaktärer som tål mycket stryk. Slutligen har vi också ”Support heroes”, som precis som namnet antyder har till uppgift att ge läkning och andra typer av stöd till lagkamraterna. Totalt finns 30 olika karaktärer att välja mellan i Overwatch. Bland andra Ashe, Baptiste, Hanzo, Junkrat, Mei, Pharah, Tracer och Wrecking Ball.

I Overwatch finns 28 olika kartor på vilka matcherna äger rum, vilka delvis är baserade på riktiga platser runtom i världen. Bland annat finns kartor som Ecopoint: Antartica, Havana, Hollywood, Nepal, Paris och Watchpoint: Gibraltar.

Overwatch League

Redan några månader efter releasen våren 2016 hölls den första turneringen i Overwatch. Hösten samma år meddelade Blizzard Entertainment att man hade för avsikt att skapa Overwatch League, vars första säsong inleddes i januari 2018. Första säsongen deltog totalt tolv lag i en serie om totalt 40 omgångar.

Av tolv lag gick sedan sex vidare till Overwatch League playoffs. Efter kvartsfinaler och semifinaler hade London Spitfire och Philadelphia Fusion avancerat till Grand Finals som avgjordes på Barclays Center i Brooklyn, New York. En final som London Spitfire vann med 2-0.

Till 2019 års säsong av Overwatch League utökades antalet lag till 20 stycken. Samtidigt drogs också antalet omgångar ner till 28 stycken.

Förutom att ha tagit steget in i e-sportvärlden har Overwatch även dykt upp i andra former. Sedan 2014 när Blizzard för första gången presenterade Overwatch har det släppts en hel serie med animerade kortfilmer baserade på spelet med namn som Recall, Alive, The Last Bastion, Rise and Shine och Honor and Glory.

Utöver det har det även släppts en hel rad med digitala seriealbum. Det första med namnet Train Hopper släpptes i april 2016 i vilket vi får följa karaktären McCree. Fram till och med april 2018 hade sammanlagt 16 seriealbum med Overwatch-team släppts.