Quake – Första skjutarspelet inom E-sporten

Det spelet som skulle komma att bli ett av de första skjutspelen inom e-sportens historia är Quake. Spelet släpptes år 1996 och skapades av tillverkarna vid Software. Det tog inte lång tid innan många människor hörde talas om spelet och det blev en stor succé för e-sportens kommande spelturneringar.

Spelet går under genren First person shooter och handlar om en soldat vid namn Ranger, vars uppdrag är att döda fienden Quake, men för att kunna göra detta måste han ta sig igenom 30 arenor där han slåss med olika monster och demoner. När man nått slutet av varje bana tar man sig vidare till nästa nivå som bara blir svårare och svårare ju längre in i spelet man kommer, för att till slut möta antagonisten Quake.

Quake-serien består av totalt 7 olika spel. Från början var det ämnat som ett singleplayer-spel vars syfte gick ut på att hitta den onda fienden och förgöra den, men har på senare tid blivit ett väldigt populärt multiplayer-spel. Spelare från hela världen möts i olika arenor där de slåss mot varandra istället för monster som de tidigare spelen gått ut på. Så sent som i år släpptes ett nytt Quake-spel som går under namnet Quake Champions.

Quake Champions är det senaste spelet i Quake-serien som släpptes år 2018. Spelet fungerar likt de tidigare spelen men är helt inriktat på flerspelarläge. Det som skiljer detta spel gentemot de tidigare är att man får lära känna både nya och gamla hjältar som har fått nya utvecklade krafter. En av de mest omtyckta karaktärerna man kan välja mellan är självklart soldaten Ranger som funnits med ända från början. Tack vare sin uppgraderade kraft kan han numera teleportera sig var han vill under matchens gång, vilket är en väldigt spännande nyhet i spelet.