StarCraft II – En klassiker inom realtidsstrategi

StarCraft II, eller StarCraft II: Wings of Liberty som är det fullständiga namnet, är ett av världens mest kända spel inom genren realtidsstrategi. StarCraft II släpptes i juli 2010 och är utvecklat av Blizzard Entertainment som även står bakom spel som Warcraft och Overwatch. Spelet är en uppföljar till StarCraft, som släpptes redan år 1998.

StarCraft II går att spela i både singleplayer-läge och multiplayer-läge. Spelet kretsar till stor del kring Jim Raynor, kapten på rymdskeppet Hyperion. Sammanlagt finns 29 olika uppdrag i spelet, dock går det endast att spela 26 av dessa i en och samma följd. Dessutom finns ett hemligt uppdrag, som går att låsa upp under ett av de andra uppdragen. Precis som i StarCraft hittar vi även i StarCraft II de tre olika arterna Protoss, Terran och Zerg.

Sedan releasen 2010 har tre olika expansion packs släppts till StarCraft II. År 2013 kom Heart of the Swarm, som följdes av Legacy of the Void år 2015 och slutligen släpptes Nova Covert Ops år 2016. Samtliga tre av dessa fokuserar på varsin karaktär. I Heart of the Swarm får vi följa Sarah Kerrigan, i Legacy of the Void Artanis och i Nova Covert Ops Nova Terra.

Starcraft II-turneringar

I princip direkt efter att StarCraft II släpptes sommaren 2010 blev spelet också snabbt en av de mest populära grenarna inom e-sporten. Redan i september startades den första professionella ligan i Sydkorea i form av Global StarCraft II League, GSL. Fortfarande dominerar Sydkorea stort inom StarCraft II.

Under 2011 och 2012 växte Starcraft II till den största grenen inom e-sport. 2012 startade Blizzard Entertainment StarCraft II World Championships Series, som fortfarande rankas högst av alla StarCraft II-turneringar. Sedan starten har Sydkorea dominerat stort. Men, 2018 lyckades en icke-korean för första gången vinna turneringen. Det i form av finländaren Joona ”Serral” Sotala.

Efter en liten nedgång i popularitet har StarCraft II under de senaste åren återigen blivit populär som e-sport. Ett av de allra tydligaste tecknen på detta är att StarCraft II fanns med i Asian Games 2018, som kan liknas vid de asiatiska ländernas egna OS. Tillsammans med ett antal andra e-sporter, som League of Legends och Hearthstone, var StarCraft II under förra årets Asian Games uppvisningssport. Inte helt oväntat vanns StarCraft II-turneringen av en sydkorean i form av Cho Seong-ju, även kallad ”Maru”.

Under 2022 års Asian Games kommer dock e-sport att uppgraderas till en sport som alla andra. Huruvida StarCraft II kommer att finnas med som gren även då återstår att se.