Största e-sportturneringarna

Uncategorized

Under de senaste 5-10 åren har e-sport vuxit sig allt större och numera har de största e-sportevenemangen lika många tittare som de största fotbollsmatcherna. Med populariteten har även prispengarna inom e-sporten vuxit markant, framför allt för de största turneringarna. Men, vilka är då de allra största turneringarna inom e-sport?

The International

The International, som ofta betecknas som ett världsmästerskap i Dota 2, är kanske den mest prestigefyllda av alla e-sportturneringar. Bakom turneringen står spelutvecklaren Valve Corporation som även står bakom Dota 2. Första upplagan av The International ägde rum på Gamescom i Köln i augusti 2011. Totalt deltog 16 lag och till slut stod ukrainska Natus Vincere som segrare samt med en prischeck på inte mindre än en miljon dollar. Sedan dess har prispotten dock ökat avsevärt. Förra årets segrare, OG, gick hem med en prischeck på över 11 miljoner dollar.

Året därpå flyttade The International till Benaroya Hall i Seattle. 2013 fick vi också en svensk segrare i The International i form av Alliance. 2014 hade Benarova Hall blivit för liten och turneringen var tvungen att flytta till den betydligt större Key Arena med plats för över 15 000 åskådare. 2018 års The International avgjordes i Vancouver och i år kommer turneringen att avgöras i Shanghai.

League of Legends World Championship

Om The International är den turnering med mest prispengar är League of Legends World Championship den med flest tittare. Förra årets turnering som avgjordes i Sydkorea hade inte mindre än 100 miljoner unika tittare, vilket är i paritet med amerikanska Super Bowl. Precis som The International har League of Legends World Championship avgjorts sedan 2011. Den första upplagan ägde faktiskt rum på Dreamhack i Jönköping.

Precis som i andra stora idrottsturneringar, som till exempel fotbolls-VM, avgörs även League of Legends World Championship i flera städer i ett och samma land. I 2018 års turnering som ägde rum i Sydkorea spelades kvalificeringsomgången i Seoul och gruppspel samt kvartsfinaler i Busan. Semifinalerna spelades i Gwangju och slutligen avgjordes finalen i Incheon.