Världens ledande game streaming site – Twitch

Live-streamingens huvudsakliga funktion är att sända direkt från olika event, matcher och turneringar. På samma vis som tv:n visar livesändningar av fotbolls VM och liknande event, fungerar live-streamingen på samma sätt inom E-sporten. Denna funktion är mycket viktig då det är många fans som vill kunna vara delaktiga och kolla på de olika matcherna och turneringarna som kända e-sportslag medverkar i. Det finns många live streaming kanaler på webben, en av dem största är Twitch.

Det finns många olika populära live streaming webbsidor som endast är inriktade på att visa dataspel och e-sportstävlingar. En av dem största är Twitch och den vanligaste live streaming sidan som används i dataspelssyfte, både för stora organisationer eller vanliga privatmänniskor som har intresse för att spela spel.

År 2007 skapade två privatpersoner Justin Kan och Emmett Shear en live streaming sida vid namn Justin.tv med många olika kategorier. När Skaparna upptäckte att spelkategorin var den populäraste på webbsidan beslutade dem sig för att skapa en egen webbsida som bara var inriktad på spel, vilket blev då Twitch.tv.

Twitch skapades år 2011 och blev väldigt populär bland både privatpersoner och kända esports lag, det skapades stor konkurrens mellan andra kända videotjänster som Youtube och DailyMotion. År 2014 stängdes justin.tv ned för att fokusera mer på Twitch, som senare blev uppköpt av företaget Amazon.

Twitch har många kända lag och streamers som livesänder dagligen för sin huvudinkomst.

En av de absolut mest kända streamers just nu som tjänar flera miljoner svenska kronor om året, går under namnet Ninja och har över 5.8 miljoner följare.

Streamern har haft en aktiv spelkarriär sedan år 2009 då han började spela Halo 3 professionellt, men numera livestreamar han det populära spelet Fortnite, som lockat till sig många nya tittare och följare till hans kanal.