Youtube – Världens populäraste videotjänst

En av världens populäraste videotjänster är Youtube. Webbsidans främsta aktivitet är att kolla på olika videos som människor från hela världen kan ladda upp så länge de har ett konto på webbsidan. Detta kan vara allt från musikvideos, filmklipp till videospelsklipp som både vanliga privatpersoner, kända musiker och skådespelare men också e-sportare vill visa upp för omvärlden.

Youtube skapades år 2005 av Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim. Syftet med webbsidan är att alla som är medlemmar ska kunna ladda upp videos som kan gynna deras framtida karriär på webbsidan men också för spridning av nöjes skull. Det är en väldigt uppskattad sida och en av de populäraste videotjänsterna som existerar idag, webbsidan är helt gratis att använda för alla som vill titta på de olika videoklippen.

Youtube är en utmärkt tjänst att använda sig av även för e-sportens många events och turneringar som hålls runt om i världen. Matcherna laddas ofta upp på webbsidan efter tävlingen är avslutad, men det finns även dem som har livesändningar så man kan följa från början till slut.

Några år senare släpptes den stora spel streaming sidan Twitch ut som främst ville uppmärksamma e-sporten och fokusera helt på spelkategoriserat innehåll. Många tidigare spelare valde därför att gå över till Twitch som snabbt blev en av världens ledande e-sports-livsädningskanaler. Detta är också varför Youtube Gaming skapades år 2015.

Youtube gaming fungerar helt på samma sätt som Youtube tidigare gjort, bara att den är likt Twitch – helt inriktad på spel. Man kan både livesända och ladda upp videoklipp från olika spel världen över.

Trots att Twitch är den ledande live streamings kanalen så har Youtube många världskända spelare som använder deras tjänster. Den som ligger på Youtube toppen just nu, och har gjort det i 5 år tillbaka, är den svenska datorspelaren PewDiePie med över 67 miljoner följare.