Call of Duty – FPS möter krigshistoria

Ända sedan det första spelet i Call of Duty-serien släpptes hösten 2003 har spelserien tillhört ett av de mest populära TV- och datorspelen i FPS-genren. Fram till början av 2016 hade spelet sålt i över 250 miljoner exemplar. Bakom Call of Duty står Activision som även utvecklat spel som Tony Hawk och Guitar Hero. Sedan det första spelet i serien släpptes har det i stort sett släppts ett nytt spel varje år. Som regel landar detta i butikshyllorna någon gång under hösten.

Gemensamt för alla Call of Duty-spel är att man som spelare tar rollen som antingen soldat, befäl eller agent i någon form av krigsscenario. De tre första spelen i serien utspelar sig alla under andra världskriget och i samtliga av dessa väljer man att vara en del av något lands armé. I Call of Duty samt Call of Duty 2 finns möjlighet att ingå den amerikanska, brittiska eller ryska armén. I Call of Duty 3 finns även den kanadensiska och polska armén tillgängliga, dock inte den ryska.

När Call of Duty 4: Modern Warfare släpptes 2007 var det första gången som spelet lämnade andra världskriget. Istället utspelar sig Call of Duty 4: Modern Warfare i modern tid där det gäller att stoppa en rysk ultranationalist från att ta makten i Ryssland.

Kalla kriget och framtiden

Genom åren har Call of Duty nått många olika platser och tidsåldrar. I Call of Duty: Black Ops är skådeplatsen 1960-talet under det kalla kriget. Här gäller det att i rollen som CIA-agenten Alex Mason ta sig an en rad olika uppdrag runtom i världen.

Call of Duty: Infinite Warfare utspelar sig i en mycket avlägsen framtid där jorden helt och hållet utarmats på naturresurser. Här beger sig också Call of Duty-serien sig ut i andra delar av solsystemet som månen, Mars samt Saturnus måne Titan.

Precis som många andra populära spel har även Call of Duty tagit steget in i e-sportvärlden. Den största turneringen är Call of Duty World League, som är något av inofficiella världsmästerskapen i Call of Duty. I turneringen tävlar hundratals team världen över om 32 platser i Call of Duty World League Championship. Hälften av lagen i World League Championship utgörs av proffslag medan den andra hälften utgörs av amatörlag.

World League Championship äger som regel alltid rum under augusti månad. Det spel som turneringen avgörs i är alltid det spel i Call of Duty-serien som släppts hösten innan, det vill säga det senaste spelet. De prissummor lagen tävlar om är dessutom väl tilltagna. 2019 ligger den sammanlagda prispotten på två miljoner dollar, det vill säga närmare 20 miljoner svenska kronor.